Hvordan skal du beskjære trær? Del 1

Hvordan man beskjærer trær kommer ann på hvorfor du beskjærer treet. Det viktigste med beskjæring er at det gjøres av noen som kan kunsten å beskjære trær. For det er nemlig et eget fagfelt der en uten kunnskapen kan risikere å ta livet av treet gjennom feil beskjæring. Det handler om å fjerne de rette greinene på rett måte. Her skal jeg fortelle om ulike metoder som kan benyttes.

Kroneheving: er en beskjæringsteknikk som fjerner de nedre grenene fra et tre for å gi klaring til bygninger, kjøretøy, fotgjengere og gi bedre sikt og utsikt.

Tynning: er selektiv fjerning av greiner for å øke lysinntrengning og luftbevegelse gjennom kronen. Tynning åpner bladverket til et tre, reduserer vekten til tunge greiner og bidrar til å beholde treets naturlige form. Denne teknikken er ideell for å få god luftsirkulasjon i hele trekronen, og på den måten redusere sjansene for virusinfeksjoner.

Kronereduksjon: er en beskjæringsteknikk som innebærer fjerning av greiner for å oppnå en reduksjon i trehøyde og -bredde. Dette gjøres best ved å beskjære tilbake til passende sidegreiner med de rette beskjæringsteknikker. På den måten stimuleres treet til en naturlig og åpen vekstform.

Knutekolling: kalles praksisen hvor en fjerner all ny vekst hvert år. Dette er nyttig for trær som vokser på trange steder slik som gatetrær. Tidligere var dette en teknikk som ble benyttet til produksjon av ekstra dyrefôr, men også for å lage trevirke gjennom knutekolling hvert 5-8 år.

Hver oppmerksom på at større oppdrag, motorsagarbeid, beskjæring i høyden, utilgjengelige oppdrag eller oppdrag som krever stige bør utføres av kvalifiserte eksperter. I Ekorn Trepleie AS har vi utdannet fagfolk som er istand til å utføre dette arbeidet rakst og effektivt. Kontakt oss gjerne for råd og hjelp med beskjæring.

Previous
Previous

Hvordan skal du beskjære trær? Del 2

Next
Next

Hvorfor bør du beskjære trær?