Hvordan skal du beskjære trær? Del 2

I forrige blogpost fortalte jeg om ulike metoder for beskjæring. I denne blogposten skal dere få se ulike teknikker som kan brukes. En fjerner altså greiner på et spesifikt sted. Hvilken grein som kan fjernes ser man ut ifra treets anatomi og oppbygging. Ved å fjerne greiner på rett sted vil et tre beholde sin lagrede energi, ha minst mulig åpen og eksponert overflate samtidig som treet beholder sin naturlig form og utseende.

Beskjæring av frukttrær

Er du nøye med å beskjære epletreet ditt kan du få flotte avlinger år etter år. Fruktproduksjonen forbedres nemlig gjennom jevn og riktig beskjæring. Om sommeren gjøres gjerne en enkel beskjæring, mens vinteren er tiden for å ta større greiner om nødvendig. Husk at hvert enkelt tre er unikt å bør vurderes individuelt. Skyv pilen til siden på bilde over å se hvilken grein som bør fjernes og hvordan snittets vinkel legges for å få minst mulig sårflate.

Tynning av greiner

Noen ganger kan det være nødvendig å tynne trekronen. Kanskje ønsker du mer lysinntrengning, kanskje vil du ha en “lettere” trekrone? Dette er en aktuell teknikk for mindre uterom, spesielt i byrom der plassen er begrenset, men man likevel ønsker trær for å skape en grønn helhet. På bilde ser du en grein med flere dominerende sidegreiner. Her vil vi fjerne noen av sidegreinene for å unngå for tett trekrone og kryssende greiner. Se hvilke vi fjerner ved å dra pilen til side.

Fjerning av mellomstore greiner

I enkelte tilfeller kan det være nødvendig å fjerne større greiner på et tre. Man anser det å fjerne mellomstore greiner som trygt hvis det gjøres på rett måte. Det vil si greiner som er halvparten så stor som den greinen den er festet til. Dette gjelder greiner opp til en hvis størrelse. La gjerne en profesjonell arborist vurdere større greiner før de fjernes. I verste fall kan sårflaten være så stor at treet ikke klarer å lukke såret, og en får råte inn i treet. Vurderes greinen som trygg å fjerne er det viktig at en beskjærer like utenfor greinens “krage”, og så nære 90 grader til greinens vekstvinkel som mulig. På den måten minimeres sårflaten i størst mulig grad. Se på bilde over å dra pilen til side, dette et eksempel på en god 90graders beskjæringsvinkel for minimal sårflate.